Verjaardag

Vouw zelf je geschenkdoosje met origami.

DSCF2426.jpg

Gevouwen deksel en doos in origami volgnes het masu box principe Je herkent het zeker. Geschenkjes die klaar staan in de kast. Meestal is het zo dat die nog snel net voor het feestje ingepakt moeten worden. Deze zelf gevouwen doosjes met deksel, genaamd masu boxen, zijn de perfecte oplossing.

Voor het deksel van elke doos koos ik voor een design uit de Lace collectie van Pepin. De doos werkte ik uit in een stevig papier in een assortie kleurtje. Hou er rekening me dat de zijde van de gevouwen doos ongeveer één derde zal worden van de zijde van je vierkant vel papier waarmee je startte.

De inspiratie vond ik in het eerste Nederlandtalige nummer van Made in Paper. Dit filmpje toont je hoe je stap voor stap tewerk gaat. Hier kan je ook het vouwschema downloaden.

masu_doos_vouwschema

Je oefent best even met krantenpapier om de techniek te pakken te krijgen vooraleer je je masu box vouwt in je uitgekozen papier. Eén keer je het onder de knie hebt, lukt het je in 2 minuutjes.

Denk ook aan de vulling. Pasta, rijst, zagemeel, nepsneeuw, zijdepapier, koffieboontjes, couscous… allemaal zaken die je in je kast hebt staan.

Voor de afwerking zoek je iets dat past bij het verhaal van je geschenk of de kleur van het deksel. Voor de oude camee paste de hoedenspeld van mijn oma. Voor de Think Pink sjaal volstond een eenvoudig satijnen lint en de Portmeiron theepot verdroeg wel een klare witte brede strik om de zwarte doos te compenseren. Even oefenen dus en je tovert de perfecte geschenkdoos zelf te voorschijn.

Inspiratie: https://www.facebook.com/madeinpapermagazine

Styling en fotografie: devriendenvanlavraievie

Nodig: lat,schaar, Pepin Press Lace afscheurblok uit onze webshop, lint of touwtjes, decoratieve vullingen

De Gouden Uil, deel 2: De Republiek van Joost de Vries

2014-04-13-13.26.19.jpg

Pepin papier, een lintje, een stoffen bloem en de inpakklus is zo geklaard!2014-04-13 13.28.09

Een boek is een zeer handige vorm om in te pakken. De afscheurvellen (eigenlijk zijn het placemats) van Pepin lenen er zich perfect  toe. Als je wat oefent met velletjes krantenpapier, heb je het vouwen en plooien van papier rond een boekengeschenkje zo onder de knie.

2014-04-13 13.21.09

Iedereen slaagt erin om de afwerking met de gerbera tot een goed einde te brengen. De lange stengel verwijder je met een tang, om zo je schaar niet te beschadigen. Je houdt de bloem over. Achteraan de kelkblaadjes kleef je 1 of 2 Pritt buddies, naargelang het gewicht van de bloem.

2014-04-13 13.22.41

Monteer de bloem op het ingepakte boek. Om het geheel wat luchtigheid te geven, of wat extra franjes, knoop je om de bloem heen, een fijn lintje.

Je kan de knoop het best vergelijken met het knopen van je sjaal rond je nek met de Parijse knoop. De uiteinden krijgen extra pit door er een knoopje in te maken.

Je steelt toch iemand zijn hart met zo een mooi verpakt boek?

Nodig: 1 vel papier van de afscheurblok 1970s van Pepin, 50 cm satijnen lint, gerbera kunstbloem, Pritt buddies

Foto's & styling: devriendenvanlavraievie

Speciale dank aan: Standaard Boekhandel Gent Sint-Baafs voor het lenen van de boeken genomineerd voor de Gouden Uil.

De Gouden Uil, deel 1: La Superba van Ilja Leonard Pfeiffer

2014-04-13-18.17.36.jpg

Boeken en pakjes, the perfect match.

2014-04-13 18.22.42

De Gouden Uil gaat al zo lang mee in het Nederlandse boekenlandschap ( sinds 1995) dat hij al vintage allures krijgt. Daarom koos ik voor de selectie 1970s uit het gamma van Pepin. Dit jaar zijn de 5 genommineerden terug aan elkaar gewaagd. Ik besloot om voor ze allemaal een fijne verpakking te bedenken. De uil kon daarbij niet ontbreken. De design van het papier spreekt voor zichzelf in  deze collectie. Deze tekening verduidelijkt best hoe je het inpakpaier vouwt, dat perfect op maat wordt aangeleverd door Pepin.

boekinpakken

De afwerking maak je met een eenvoudig satijnen lint van 10mm breed, en dubbele knoop die je schuin bijknipt. Voor de uil kan je gerust beroep doen op de uitknipvorm uit de shop. De uil, die je hier gratis downloadt, leg je op een velletje oranje papier, liefst glanzend. Je tekent de vorm erop over.

Boeken geschenk - gouden uil - La Superba - priknaald

De accenten van de ogen worden gemaakt met een priknaald. Het gaatje van de bek maak je met je cuttermes en je steekt er de knoop door. Je monteert de uil op het pakje en je zet de uil vast met een buddie van Pritt.

Nodig: 1 velletje uit de afscheurblok 1970s van Pepin, prikblok, priknaald, schaar, cuttermes, Pritt buddies, lint 10mm breed, kleefband

Foto's & styling: devriendenvanlavraievie

Speciale dank aan : Standaard Boekhandel Gent Sint- Baafs voor het ter beschikking stellen van de genomineerden voor boeken De Gouden Uil

 

 

Mooie boeken, met mooie tekeningen, vragen mooie verpakkingen inclusief een kroon voor de jarige!

2014-03-22-12.16.18.jpg

2014-04-07 16.25.05De opdracht van mijn dochter was duidelijk. Kan jij een verpakking voor dit prentenboek bedenken? Het moet nog een rit op de trein en een logeerpartijtje overleven. Het is voor een jongentje dat 2 jaar wordt. Op zoek dus naar een handige, originele verpakking met een speelse twist voor stoere jongens.

Een papieren draagtasje met gedraaide oortjes leek mij het meest praktische uitgangspunt. De bodem van de zak heb ik eruit geknipt, om het pakje zo plat mogelijk te maken. De bodem heb ik vervangen door een dikke dubbel gevouwen boord blauw karton, waar ik de zijkanten schuin heb ingeknipt. Met Pattex Hobbylijm werd alles vastgezet.

Geen feest zonder kroon. Je kan ze in setjes kopen bij AVA Papierwaren. Die stak ik bij het boek als kleine extra surprise.

Ik was er mij van bewust dat linten en strikken de reis en het logeerpartijtje niet zouden overleven. Ik wou toch een fijne touch geven aan het pakje met dit zelfgemaakt label.

Tip: Een link met de kleur, de vorm of het onderwerp van het geschenkje kan hier gebruikt worden.

Eerst werd het zakje bovenaan dichtgemaakt met kleefband. Ter hoogte hiervan werd het labeltje bevestigd met wat lijm.

Voor het label:

Om het grote witte vlak wat te breken mocht het label vrij groot zijn. Zo had ik meteen ook  wat extra ruimte om straks met mijn penseel aan de slag te gaan.

Tip: Oefen het woord dat je wil schilderen eventjes op een kladblaadje. Zo krijg je een goed gevoel voor de verhoudingen. Zit het in je hand? Dan ga je voor het definitieve werk.

Om wat luchtigheid aan het label te geven, perforeerde ik bovenaan een gaatje en versierde ik het geheel met een eenvoudige knoop, waarbij ik de uiteindjes van het lint schuin heb bijgeknipt.

close up knoop en labelHet boek Sssst! was reiswaardiger, de dochter gelukkig en de jarige kleuter koning voor één dag.

 

Een boek als verjaardagsgeschenk verpakt tussen 2 wenskaartjes. Eenvoudig en origineel!

vierkant-Iphone-boek-glijdt-uit-verpakking.jpg

Een geschenk is niet steeds verpakt in papier.Een bezoekje aan het ModeMuseum van Antwerpen gaat steevast gepaard met een bezoekje aan de mooie kunstboekhandel Copyright, er net naast gelegen. Het vergt heel wat karakter om je er te beperken tot het kopen van maar één boek. Ik slaagde erin deze keer en vond er een perfect verjaardagsgeschenk voor mijn vriendin/fotografe. Toch niet, ik nam er ook een prachtige set postkaarten mee: A Visual Inventory van John Pawson De vorm en het formaat van het boek en de kaarten waren toevallig gelijk. Ik wou er een origineel pakje mee verzinnen.

Hoe kon ik de postkaarten meer stevigheid geven zonder ze in te lijsten of ze ergens op te kleven? Lamineren bleek de perfecte oplossing. Toen de kaarten uit het toestel kwamen zag ik meteen de mogelijkheid om ze te monteren. Links en rechts werd de overtollige plastiek weggesneden. Ik had twee lange stevige repen, waarbij de foto's van de kaarten perfect zichtbaar waren. Een feestelijke manier om ze te binden was een strik. Met mijn cuttermesje maakte ik aan weerszijden van beide repen 2 kleine sneetjes. Het lint er doorhalen en een strik maken.  Een strik leek wat klassiek bij dit apart geschenk, vandaar een assymmetrische doorgetrokken strik. Deze bekom je door één van de benen van de gemaakte strik door de knoop te trekken. Je knipt het geheel bij, schuin, om het evenwicht in eer te houden.  Je schuift het boek tussen de twee kaarten en je hebt een super origineel verpakt boek.

De jarige zorgde voor een feestelijk glaasje en ik had meteen een setting voor de photoshoot van deze blogpost. Zo komt inspiratie vanzelf...

vierkant Iphone stapel boek vierkant Iphone seting boek glas vierkant Iphone boek glijdt uit verpakking vierkant Iphone boekje close up

Nodig:

Boek, 2 postkaartjes, 2 lamineerhoesje ( bestaan op A4 en A3, hier op A4),lamineertoestel, lint (25mm breedte), schaar, cuttermesje

Foto's en styling: devriendinnenvanlavraievie.