De Feestroute, een ontdekkingstocht ! #ThrowbackThursday

De Feestroute  

Mijn passie voor beleving op de winkelvloer gaat echt al een heel eind terug.

Samen met 3 vriendinnen zette ik in 2002 een verwenparcours op voor onze klanten. Dit deden we 5 jaar op een rij.  Gedurende 3 dagen konden onze klanten deelnemen aan een korte workshop in onze winkel. Elke zaakvoerster ging dieper in op een productgroep van het winkelassortiment. Zo gingen groepjes van 20 à 30 personen van zaak naar zaak, kregen er een stukje gratis expertise mee, werden ze warmgemaakt voor onze winkels en producten en waren ze gepriviligeerde klanten die achter de schermen van een designwinkel, een chocolaterie, een dameskledingwinkel en een bloemenatelier mochten komen. Met een goodiebag als toemaatje voor iedereen kon het niet meer stuk. We benaderden onze klanten zoals we zelf wilden behandeld worden, en zetten zo een topevenement op.

Het werd een ongelooflijk succes, met bij elke editie  een 500- tal bezoekers aan onze winkels. Ons klantenbestand werd uitgebreid, we maakten echte fans van onze winkels ( toen nog zonder Facebook), onze expertise werd au sérieux genomen en doorverteld.

Het op poten zetten van De Feestroute vroeg heel veel tijd en energie, maar de return was enorm. We leerden dat uitpakken met je kennis je klant vertrouwen geeft. We stelden vast dat het bundelen van onze energie en creativiteit loonde en ons project sterker maakte. En bovenal, onze klanten werden bewust gemaakt van de mens achter de zaak. Daardoor werd de band met de zaak versterkt en werd een echte vertrouwensrelatie opgebouwd.

Het idee werd opgepikt door Markant, en de formule werd vele honderde keren uitgewerkt door andere onderneemsters in Vlaanderen.  Met succes!